top employer 2024

Expert - Financial Crime Compliance

Oferta pracy | Prawo | Profesjonalny | Warszawa | 2024-07-12 | POL-019486301

O stanowisku

Forma zatrudnienia: umowa o pracę

Lokalizacja: Katowice lub Warszawa (stacjonarnie lub hybrydowo)

O zespole:

Compliance jest komórką zarządzającą ryzykiem braku zgodności, która realizuje zadania drugiej linii obrony i wspiera jednostki zależne Banku.

Jako zespół Compliance - Customer Activity Monitoring wspieramy pierwszą linię obrony w definiowaniu i przestrzeganiu apetytu na ryzyko AML oraz opiniujemy wszelkie regulacje wewnętrzne związane z realizacją zapisów ustawy AML. Koordynujemy działania związane z obszarem przeciwdziałania praniu pieniędzy oraz ściśle współpracujemy z GIIF. Wspieramy pozostałe jednostki banku w zakresie identyfikowania ryzyka prania pieniędzy oraz podejmowania stosownych działań w ramach działania drugiej linii obrony.

Twoje zadania

• podejmowanie decyzji w zakresie oceny ryzyka w procesie Transaction Monitoring (ongoing post-transaction monitoring oraz analiza zdarzeń zgłoszonych przez inne jednostki banku)
  • wydawanie opinii MLRO i rekomendacji w ramach wysłania zawiadomienia do GIIF w obszarze przeciwdziałania praniu pieniędzy, finansowania terroryzmu i naruszeń sankcji (AML/CFT/Sankcji
  • tworzenie i opiniowanie Polityk i procedur we wskazanym obszarze, projektowanie oraz opiniowanie/ wprowadzanie zmian do regulacji wewnętrznych,
  • identyfikacja sygnałów mogących świadczyć o naruszaniu ustawy AM
  • wsparcie 1 linii obrony w zakresie uwzględnienie wyników monitoringu/ scenariuszy pralniczych w innych procesach KYC banku
  • optymalizacja procesów, inicjowanie zmian mających na celu redukcję procesów manualnych,
  • dostarczanie wsadu eksperckiego do projektów/szkoleń/raportów związanych z TM
  • udział w projektach dotyczących zmian/rozwoju systemu zarządzania ryzykiem w obszarze przestępczości finansowej

Nasze oczekiwania

• wykształcenie wyższe (preferowane ekonomiczne
  • znajomość języka angielskiego umożliwiającego swobodną komunikację
  • doświadczenie na analogicznym stanowisku w instytucji finansowej (minimum 3 lata)
  • znajomość obowiązujących regulacji i wytycznych w obszarze sankcji oraz AML/CFT
  • decyzyjność i samodzielność w działaniu
  • umiejętność krytycznego spojrzenia na procesy i wykonywaną pracę
  • umiejętność formułowania wniosków
  • zdolności analityczne i wizualizacji danych
  • umiejętność identyfikowania i wyceny ryzyka oraz przedstawiania propozycji rozwiązań
  • zdolności planowania, ustalania priorytetów

Mile widziane

• certyfikaty zawodowe (np. ACAMS; ICA)
  • doświadczenie w innych obszarach AML, znajomość pozostałych procesów AML e.g. Screening ( Name Screening , Transactions Screening); CDD, KYC, TM Correspondent Banking)
  • doświadczenie w zakresie bankowości w innych obszarach niż AML;

To oferujemy

• Inwestujemy w rozwój - proponujemy dofinansowanie szkoleń i kursów oraz dostęp do platform edukacyjnych: Udemy Business, eTutor, wewnętrznej platformy elearningowej. Oferujemy także staże rozwojowe czy konsultacje z doradcami kariery.
  • Dbamy o zdrowie i bezpieczeństwo - oferujemy pakiet medyczny i ubezpieczenie na życie dla Ciebie i Twoich bliskich, dostęp do platformy Mindgram z indywidualnymi konsultacjami ze specjalistami i webinariami. Pracując w ING masz możliwość dołączenia do Pracowniczego Programu Emerytalnego i Programu Profilaktyki Onkologicznej.
  • Work life balance w praktyce to dodatkowe dni wolne: „dzień dla rodziny” (od Ciebie zależy jak go wykorzystasz), wolne dni w formie nagrody i wolne godziny na wolontariat czy profilaktykę zdrowotną.
  • Dla rodziców mamy dodatkowe dni urlopu macierzyńskiego i ojcowskiego oraz dni wolne na opiekę nad dzieckiem, niezależenie od wykorzystanego limitu przez drugiego rodzica.
  • Dołączając do nas decydujesz się na pracę w stabilnej i zorientowanej na komfortowe warunki pracy organizacji z certyfikatem Top Employer. Przyszłość to nasza wspólna inwestycja -  razem z ING możesz zaangażować się w każdą inicjatywę wspierającą ESG i odpowiedzialność społeczną.
  • Decydujesz na jakim sprzęcie pracujesz. Każdemu pracownikowi zapewniamy niezbędny sprzęt do pracy, ale jeśli chcesz pracować na wybranej przez siebie marce laptopa czy smartfona, który jednocześnie wykorzystasz do swoich celów prywatnych, to dajemy taką możliwość. Oferujemy program refundacji i zniżek na wybrane zakupy.
  • Świętujemy wspólnie i poznajemy się na zespołowych wyjazdach, imprezach rodzinnych i sportowych, jak Dzień Dziecka, Biegnij Warszawo czy Turnieje sportowe.
  • Pełne zieleni przestrzenie biurowe przeznaczone do pracy i spotkań oraz miejsca relaksu - wszystko do Twojej dyspozycji.

Masz pytania do oferty?

Jeśli masz jakiekolwiek pytania dotyczące szczegółów tej oferty pracy, formy zatrudnienia lub pracy w ING Banku Śląskim, możesz je kierować na poniższy adres email:

rekrutacja@ing.pl

ICSPOL - Poznaj Nas - Reasons

Powody, dla których warto do nas dołączyć

Indywidualny rozwój, ambitne zadania, dostęp do technologii i praca w zwinny sposób to tylko część oferty, którą proponujemy naszym pracownikom. Zobacz, co jeszcze możesz zyskać i uwierz, że będzie ciekawie!

ICSPOL - Poznaj Nas - Możliwości rozwoju

Możliwości rozwoju

Inspirujemy pracowników do uczenia się i rozwoju na swój sposób, według własnego pomysłu i planu, zgodnie z zasadą brania odpowiedzialności za rozwój w swoje ręce. Zobacz, jak możesz rozwijać się razem z nami.

ICSPOL - Poznaj Nas - Agile

Poznaj Agile

Szybki rozwój technologii cyfrowych spowodował zmianę zachowań i oczekiwań klientów. Ta dynamika wpływa też na sposób naszej pracy.

Słuchaj